Cand si de ce ai nevoie de un avocat contestare decizie de pensie?

In cazul in care ai primit decizia privind acordarea pensiei in care, la stabilirea drepturilor de pensie nu s-au luat in considerare toate veniturile suplimentare pentru care s-a platit CAS si vrei ca aceste venituri sa fie luate in calcul, ai nevoie de ajutorul unui avocat contestare decizie pensie pentru ca ai sansele de a castiga.

Veniturile suplimentare asa cum sunt orele suplimentare sau acordul global pentru care s-a virat CAS sunt cele care au fost trecute pe fluturasul de salariu iar venitul net este mai mic comparativ cu venitul brut, trecut pe fluturas. Poti sa iti dai seama usor daca veniturile suplimentare nu au fost luate in calcul pentur stabilirea unui punct de pensie pentru ca acest lucru se va mentiona direct pe decizia de pensie in partea de jos.

Veniturile suplimentare obtinute in plus fata de salariu, sunt eligibile pentru a intra in calculul pensiei daca pentru ele s-a platit asigurare.

In acest scop, pentru a dovedi existenta acestor venituri trebuie sa treci numele angajatorului, datele de identificare ale acestuia, perioada in care a fost desfasurata activitatea, indicand data de incepere si de finalizare, functia persoanei, meseria si specialitatea, denumirea sporurilor, procentul si suma acordate.

Pentru interpretarea cerintelor indicarii temeiului legal pentru care persoana a primit un venit suplimentar, trebuie sa se tina cont de indicarea articolului din contractul de munca sau din actul normativ prin care s-a acordat venitul. Primul pas este sa valorifici veniturile suplimentare si sa ai adeverinte care respecta legea.

Veniturile suplimentare obtinute dupa 2001 sunt prevazute in declaratia nominala. Toate veniturile suplimentare care sunt obtinute ulterior datei de 01.04.2001 sunt valorificate in conformitate cu prevederile articolului 10 alineatul 1 din legea 263/2010, mai exact prin valorificarea informatiilor preluate din declaratia nominala de asigurare.

Unul dintre principiile de baza pentru legea 263/2010 este reglementat prin articolul 2 litera C din aceeasi lege care specifcia principiul contributivitatii, in conformitate cu care fondurile de asigurari sociale sunt constituite pe baza celor datorate pentru persoanele fizice sau juridice care participa activ la sistemul public de pensie. Acestor persoane li se confirma dreptul de asigurari sociale in temeiul contributiilor sociale platite. Principiul acesta este preluat dintr-o reglementare mai veche si poate sa se rezume in general la faptul ca orice element salarial efectiv care a fost incasat pe parcursul intregului stagiu de cotizare, pentru care salariatul si angajatorul si-au achitat contributiile de asigurare sociala trebuie sa se vada in cuantumul pensiei.

Acest principiu este respectate pentru toate stagiile de cotizare de dupa data de 1.04.2001, data in care legea 19/2000 a intrat in vigoare, insa solutia trebuie sa fie similara si pentru stagiile de cotizare realizate anterior pentru ca, in caz contrar, principiul ar fi incalcat.