Ce oferim?
Conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante
Conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante reprezinta infractiune si se pedepseste conform legii. Infractiunile rutiere sunt cele care pot determina accidente cu consecinte foarte grave, atat la nivelul vehiculelor cat si in ceea ce priveste integritatea corporala sau chiar viata persoanelor implicate.
Afectarea capacitatii intelective in urma consumului de alcool sau substante se defineste ca incapacitate functionala a persoanei de a reactiona, consumul de alcool fiind cel care incetineste functionalitatea sistemului nervos central. Alcoolul este cel care blocheaza o mare parte a mesajelor care trebuie sa ajunga la creier si astfel sunt alterate perceptiile, emotiile si miscarea, auzul sau vederea persoanei.
Stabilind un interval minimal peste care consumul de alcool devine penal, legile au in vedere toate aceste aspecte organice care pot surveni ca urmare a consumului de alcool independent de sanatate, de varsta si de consumul de alimente.
Conducerea unei masini in intervalul in care alcoolul produce modificari ale comportamentului se va sanctiona cu ajutorul unei contraventii atunci cand imbibatia alcooolica este de maxim 0.8 g/l alcool pur in sange sau cu infractiune in momentul in care valoarea imbibatiei este mai mare.
In momentul in care alcoolemia inregistrata pe etilotest este de 0.4 mg/l sau mai mare, organele competente trebuie sa recolteze probe biologice pentru a stabili alcoolemia, iar conducatorul auto va fi dus la o unitate sanitara. De asemenea, pana la primirea probelor va avea dosar de cercetare penala.
In ceea ce priveste consumul de substante, este important de mentionat ca in acest sens nu exista o limita care sa determine infractiunea sau contraventia si prin urmare, ingerarea acestor substante reprezinta in orice situatie infractiune.
Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede detinerea unui permis, sub influenta bauturilor alcoolice, cu o imbibatie alcoolica mai mare de 0.8 g/l alcool pur in sange se poate pedepsi cu inchisoare intre 1 si 5 ani sau cu amenda. Tot cu aceeasi pedeapsa va fi sanctionata si persoana care se afla sub influenta substantelor psihoactive care conduce o masina pentru care legea prevede obligativitatea deterinerii unui permis de conducere.
In cazul in care persoana care se afla in situatiile anterior mentionate conduce mijloace de transport public de persoane, de produse periculoase sau de substante cu caracter special, respectiv se afla in instruire practica pentru a obtine carnetul de donducere sau atunci cand da examenul petnru permis, pedeapsa este inchisoarea intre 2 si 7 ani.
Infractiunea de a conduce o masina sub influenta alcoolului sau a altor substante este reglementata in variante simple – o varianta asimilata si una agravanta. Obiectul este reprezentat de fapt de relatiile sociale privind siguranta circulatiei pe drumuri publice, siguranta ce implica interdictia de a cnduce o masina cu depasirea limitei de imbibatie alcoolica prevazuta legal.
Contacteaza-ne
Domenii de expertiza
→ Victime accidente rutiere
→ Pensii
→ Contestatii in executari silite banci/Leasing
→ Contestatii CNSC si plangeri achizitii publice
→ Constructii
→ Trafic de droguri si de persoane
→ Plangeri contraventionale amenzi
→ Consum de Alcool la volan
Contact
Email
office@avocatt.ro
Alina Tita
+40755065462
Mirela Tita
+40745460772