Vătămare corporală din culpă – Avocati accidente rutiere


Vătămarea corporală din culpă este o infracțiune care afectează integritatea corporală sau sănătatea unei persoane. Conform articolului 196 din Codul Penal al României, această infracțiune se referă la acțiuni sau inacțiuni care, fără intenție, cauzează vătămări ce necesită îngrijiri medicale.

Vătămare corporală din culpă – Detalii Juridice

Codul Penal nu oferă o definiție explicită a vătămării corporale din culpă, însă o încadrează ca infracțiune contra integrității corporale sau sănătății. Această infracțiune este caracterizată de săvârșirea, fără intenție, a unei acțiuni sau inacțiuni care duce la vătămarea unei persoane. Pentru a fi considerată vătămare corporală din culpă, vindecarea leziunilor trebuie să necesite îngrijiri medicale între 1 și 90 de zile.

Vătămare corporală din culpă
Vătămare corporală din culpă

O formă agravată, prevăzută de articolul 196 alineatul (2) din Codul Penal, se referă la vătămări care necesită îngrijiri medicale pentru mai mult de 90 de zile sau care au ca rezultat infirmitate, prejudiciu estetic grav și permanent, avort sau punerea în primejdie a vieții persoanei.

Există de asemenea două variante agravate ale infracțiunii:

  1. Când vătămarea este rezultatul nerespectării dispozițiilor legale sau a măsurilor de precauție în exercitarea unei profesii, meserii sau în desfășurarea unei activități.
  2. Când vătămarea este comisă împotriva a două sau mai multe persoane.

Vătămare corporală din culpă – Proceduri Legale

Pentru a începe procedurile legale împotriva persoanei care a comis vătămarea corporală din culpă, este necesară depunerea unei plângeri de către persoana vătămată. Organele de anchetă nu pot demara procedurile judiciare din oficiu, cu excepția cazului în care persoana vătămată este lipsită de capacitate de exercițiu sau are capacitatea de exercițiu restrânsă și nu este membru de familie.

Pedepsele Prevăzute de Lege

Infracțiunea de vătămarea corporală din culpă în forma sa de bază este pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă. Dacă este vorba de forma agravată, pedeapsa poate fi închisoarea de la 6 luni la 2 ani sau amendă.

În cazul primei variante agravate, limitele de pedeapsă sunt de 6 luni până la 3 ani de închisoare sau amendă. Pentru a doua variantă agravată, pedepsele variază în funcție de gravitatea faptei: dacă se aliniază cu prima formă tip, pedeapsa este de la 4 luni la 1 an și 4 luni de închisoare sau amendă; dacă se aliniază cu a doua formă tip, pedeapsa este de la 8 luni la 2 ani și 8 luni de închisoare sau amendă; în cazul în care se aliniază cu prima variantă agravată, pedeapsa este de la 8 luni la 4 ani de închisoare sau amendă.

Avocati accidente rutiere – Servicii juridice pentru victime accidente rutiere


„SCA Tita si Asociatii” va poate oferi expertiza necesara in obtinerea daunelor civile in urma accidentelor rutiere in care ati fost implicati.

Puteti obtine despagubiri chiar si daca autoturismul implicat in accidentul rutier nu este asigurat cu asigurare RCA, in acest caz despagubirile fiind platite de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (B.A.A.R.). Printre atributiile principale ale Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania se numara cea de plata a despagubirilor pentru persoanele care au suferit prejudicii in urma unor accidente de autovehicule produse pe teritoriul Romaniei si, in anumite conditii si pe teritoriul altor state, de autovehicule neasigurate sau neidentificate.

Chiar si in situatia in care numarul zilelor de ingrijiri medicale este sub limita celor 90 de zile prevazute in cuprinsul articolui 196 din codul penal, sau in urma evenimentului rutier ati suferit doar prejudicii materiale (avarierea autoturismului dumneavoastra) sunteti indreptatit sa obtineti despagubiri sau contravaloarea prejudiciului material. De asemenea, conform deciziilor I.C.C.J., puteti obtine despagubiri chiar si in cazul in care v-ati impacat cu responsabilul de producerea accidentului sau nu ati formulat plangerea penala in termenul necesar,

Avocati accidente rutiere

Ghid pentru Obținerea Despăgubirilor în urma Accidentelor Rutiere

În urma unui accident rutier, victimele pot fi îndreptățite să primească despăgubiri pentru daunele materiale și/sau morale suferite. Iată un ghid pentru a înțelege și naviga procesul de obținere a despăgubirilor:

Pasul 1: Asigurați-vă siguranța și sesizați autoritățile
Imediat după accident, verificați starea dvs. de sănătate și a celorlalți participanți. Dacă este necesar, solicitați ajutor medical. Contactați și poliția, deoarece raportul poliției este adesea necesar în procedurile de despăgubire.

Pasul 2: Documentarea accidentului
Faceți fotografii ale locului accidentului, vehiculelor implicate și a eventualelor răni. Adunați informații de la martori și schimbați datele de contact cu ceilalți șoferi implicați.

Pasul 3: Anunțați compania de asigurări
Informați compania dvs. de asigurări despre accident cât mai curând posibil. Fiți pregătit să furnizați detalii despre accident și să prezentați documentele necesare, inclusiv raportul poliției.

Pasul 4: Consultați un avocat specializat in accidente rutiere
Pentru a naviga eficient în procedurile legale și a vă asigura că drepturile dvs. sunt respectate, este recomandabil să consultați un avocat specializat în accidente rutiere și despăgubiri.

Pasul 5: Evaluarea daunelor
Pentru a determina suma adecvată a despăgubirilor, este necesară evaluarea daunelor materiale și/sau a prejudiciului moral. Acest lucru poate implica evaluarea costurilor medicale, a daunelor la vehicul, a veniturilor pierdute etc.

Pasul 6: Negocierea cu compania de asigurări
Avocatul dvs. poate negocia cu compania de asigurări în numele dvs. pentru a obține o ofertă de despăgubire echitabilă. Fiți pregătit pentru posibilitatea ca negocierile să dureze o perioadă de timp.

Pasul 7: Acționarea în instanță, dacă este necesar
Dacă negocierile cu compania de asigurări nu duc la o rezoluție satisfăcătoare, poate fi necesar să inițiați o acțiune în instanță pentru a obține despăgubirile cuvenite.

Pasul 8: Încasarea despăgubirilor
Odată ce ați ajuns la o înțelegere sau ați obținut o hotărâre judecătorească în favoarea dvs., veți trebui să luați măsurile necesare pentru a încasa despăgubirile.

Pasul 9: Verificarea și utilizarea sumelor încasate în mod responsabil
Odată ce ați încasat sumele pentru despăgubiri, verificați cu atenție pentru a vă asigura că suma primită este cea corectă și că acoperă toate daunele pentru care ați cerut compensație. De asemenea, planificați modul în care veți utiliza aceste sume în mod responsabil, acoperind în primul rând costurile medicale, reparațiile auto sau înlocuirea vehiculului și orice alte cheltuieli urgente legate de accident.

Pasul 10: Menținerea înregistrărilor și a documentelor
După finalizarea procesului, este important să păstrați toate înregistrările și documentele asociate cu accidentul și despăgubirile obținute. Acestea pot fi utile în viitor, în cazul unor litigii ulterioare sau pentru scopuri fiscale.

Avocat accidente rutiere – cand sa angajezi unul

In cazul in care ati fost implicat intr-un accident rutier produs din vina unei alte persoane, sau chiar din vina conducatorului autoturismului al carui pasager sunteti, sunteti indreptatit sa solicitati (si sa obtineti) despagubiri, in vederea acoperirii prejudiciului material si moral.

In cazul vatamarilor corporale, atat persoana vatamata, dar si familia acesteia poate fi despagubita pentru prejudiciile suferite in urma evenimentului rutier. De asemenea, in cazul decesului unei persoane apropiate, specialistii nostri va pot acorda asistenta juridica pentru recuperarea tuturor cheltuielilor efectuate cu acest prilej, dar si pentru obtinerea daunelor morale, pentru toti membrii familiei.

In vederea obtinerii sumelor la care sunteti indreptatit, societatea noastra va poate consilia, in mod profesionist, metodic si procedurizat in fata societatilor de asigurari, in vederea obtinerii solutiilor optime, la masa negocierilor.

In situatia in care nu se poate ajunge la un acord, va punem la dispozitie expertiza noastra in fata tuturor organelor judiciare sau in fata instantelor de judecata.

In acest sens, avocatii nostri va pot consilia, in mod profesionist, in vederea stabilirii in mod corect a circumstantelor in care a fost produs evenimentul rutier si obtinerea unor despagubiri intr-un cuantum cat mai ridicat. Specialistii nostri detin expertiza necesara, atat din punct de vedere juridic (redactare, in termenul legal, a plangerilor prealabile, a cererilor de constituire de parte civila, a actiunilor in fata instantelor civile, a cailor de atact, a cererilor de executare a titlurilor executorii, etc.), dar si din punct de vedere tehnic (elaborarea obiectivelor expertizei tehnice de specialitate, formularea de memorii si obiectiuni, etc.).

Angajarea unui avocat specializat in obtinerea de despagubiri in urma evenimentelor rutiere este imperios necesara. Astfel, in cazul in care veti opta pentru o discutie cu societatile de asigurari, la masa negocierilor se vor aseza, din partea acestor societati, specilisti al caror obiectiv va fi acordarea unor sume cat mai mici, fata de cuantumul cuvenit al despagubirilor cuvenite (prezentarea unor date inexacte privind jurisprudenta instantelor de judecata, evaluarea la un pret cat mai mic al cheltuielilor efectuate, etc.) In cazul in care se va ajunge la proces (fie penal sau civil), in cadrul acestuia, din partea societatii de asigurari se va prezenta un avocat specilizat in a specula orice aspect care sa duca la diminuarea sumelor ce va vor fi acordate.

Cu o echipa avand o experienta de peste 20 ani in domeniu formata din avocati specializati si din colaboratori din domenii in stransa legatura cu aceasta nisa (experti in reconstrutia si expertizarea accidentelor rutiere sau experti in medicina legala, executori judecatoresti), va putem sta oricand la dispozitie garantand expertiza, profesionalismul si confidentialitatea noastra.

Sfaturi suplimentare:

Comunicare prudentă: Fiți precaut în comunicarea cu compania de asigurări și evitați să faceți declarații care ar putea fi folosite împotriva dvs. în negocierile pentru despăgubiri.

Documentare extensivă: Păstrați înregistrări detaliate ale tuturor cheltuielilor și pierderilor asociate cu accidentul, inclusiv facturi medicale, zile de muncă pierdute și cheltuieli adiacente.

Reprezentare legală adecvată: Alegeți un avocat cu experiență în cazuri de accidente rutiere și asigurați-vă că înțelegeți termenii acordului de reprezentare.

Răbdare și perseverență: Procesul de obținere a despăgubirilor poate fi lung și stresant. Păstrați răbdarea și urmați sfaturile avocatului dvs.

Informare și educație: Informați-vă cu privire la legile și reglementările locale privind accidentele rutiere și compensațiile, astfel încât să aveți o înțelegere mai bună a procesului.

Contactati-ne