Ce se intampla cu soferul vinovat de producerea unui accident?

Accidentele rutiere sunt vinovate de daune mari si afecteaza in foarte mare masura dinamica societatii moderne, iar riscul producerii accidentelor este foarte mare. In momentul in care esti vinovat pentru un accident rutier, ajutorul pe care ti-l ofera un avocat este esential atat in ceea ce priveste stabilirea gradului de vinovatie pentru fiecare parte cat si cu privire la individualizarea unei pedepse. Soferul vinovat de producerea unui accident rutier este sanctionat legal sau penal in functie de situatie, insa pentru a obtine cele mai favorabile solutii este nevoie sa apelezi la un avocat care sa te ajute.

Este foarte important sa cunosti ca trebuie sa anunti organele de politie cu privire la acest eveniment. De asemenea, trebuie sa ramai la locul accidentului si nu ai voie sa modifici pozitia vehiculului si nici urmele produse de acest accident fara acordul echipei de cercetare care se prezinta la fata locului. Altfel, poti deveni autor al infractiunii de parasire a locului accidentului sau de modificare sau de stergere a urmelor acestuia, care sunt prevazute de articulul 338 din Codul Penal. Urmeaza de asemenea, ca organele penale, odata cu plangerea care a fost formulata de victima, sa constituie un dosar penal care sa aiba ca obiect vatamarea corporala din culpa.

In cadrul dosarului penal urmeaza sa fie administrate mai multe probe cu privire la vinovatie, iar in cazul in care constesti culpa se va intocmi un raport de expertiza tehnica auto, prin care expertul autorizat stabileste dinamica accidentului si culpa fiecarei parti. In situatia in care vinovatia apartine victimei in totalitate, cauza urmeaza sa fie solutionata prin ordonanta de clasare. Daca vinovatia va apartine chiar si in parte, atunci cand victima are nevoie de peste 90 de zile de ingrijiri medicale pentru vindecare sau s-au produs si alte urmari care au fost prevazute de Codul Penal, pentru ca fapta sa fie infractiune, cauza urmeaza sa fie trimisa in judecata si supusa atentiei magistratului.

Tototdata, in momentul in care victima nu depune plangere penala sau a suferit anumite leziuni a caror evaluare medico-legala nu depaseste pragul de 90 de zile de ingrijiri medicale, aceste planuri pot sa se indrepte contra societatii de asigurari, in cadrul unui proces civil, pentru a se obtine despagubiri materiale si morale.

Intr-un litigiu civil vei avea in mod obligatoriu calitatea de intervenient fortat si vei fi citat, insa sumele de bani solicitate de victima urmeaza sa fie acordate de societatea asiguratoare care a emis polita RCA pentru masina, la data la care s-a produs accidentul. In acest sens, este recomandat sa gasesti un avocat care sa te reprezinte pentru a te asigura ca interesele tale sunt corect satisfacute si ca iesi cat mai bine din aceasta situatie.