Un certificat medico-legal este un document cu ajutorul caruia medicul legist evalueaza cat de grave sunt anumite leziuni pe care o persoana le sufera in urma unei infractiuni. Acest certificat este intocmit in urma cererii venite de la persoana vatamata, in 30 de zile din momentul in care s-a produs evenimentul. Dupa ce trec 30 de zile din momentul in care a avut loc accidentul, raportul poate sa fie utilizat doar prin ordonanta emisa de organele de urmarie penala sau la ordinul instantei de judecata. Deci, pentru cei care se intreaba ce este un certificat medico-legal, acesta este cea mai completa explicatie.
Ce prevede legea despre certificatul medico-legal?
In articolul 189 din Codul de Procedura penala este stipulat ca exmaninarea medico-legala a unei persoane pentru a se constata urmele si consecintele infractiunilor, se va efectua conform legilor speciale. Medicul legist care a facut raportul medico-legal si examinarea trebuie sa intocmeasca si un certificat in acest sens sau daca este necesar, un raport de expertiza.
Constatarea leziunilor traumatice se va face de obicei cu ajutorul unei examinari fizice a persoanelor vatamate. In cazul in care examinarea fizica nu este posibila, expertiza se va face de obicei cu ajutorul documentelor medicale care sunt oferite specialistului.
Raportul de expertiza va cuprinde descrierea completa a leziunilor traumatice, alaturi de parerea expertului in ceea ce priveste gravitatea leziunilor si natura lor, dar si mecanismul si data la care au fost produse, precum si urmarile pe care le-au generat.
In momentul in care sunt formulate obeictivele la care expertiza medico-legala trebuie sa ofere un raspuns, in certificat pot sa fie consemnate mai multe date si aspecte cum ar fi numarul de zile de ingrijire medicala care sunt necesare pentru vindecare, daca vatamarea produce sau nu infirmitate, daca s-a produs un prejudiciu estetic foarte grav sau permanent sau daca a fost pusa in primejdie viata persoanelor sau a determinat un avort.
In cazul in care legistul apreciaza ca este necesar, va cere si emiterile medicale pentru mai multe investigatii de specialitate astfel incat sa se ofere infromatii corecte si concrete. Ulerior, toate aceste documente medicale care au fost intocmite ca urmare a consultului, urmeaza sa fie analizate si mentionate in cuprinsul unui raport de expertiza medico-legala. Evaluarea va tine cont si de tipul de leziune, dimensiunea leziunii si localizarea leziunii. Terapia aplicata care poate sa fie chirurgicala, recuperatorie sau medicamentoasa, antecedente medciale, bareme medico-legale care au natura de a stabili durata medie a tuturor ingrijirilor medicale care sunt necesare pentru fiecare afectiune. Toate acestea sunt unelte de lucru care au caracter orientativ si care au rolul de a reprezenta un inrumar pentru cei care evalueaza toate aspectele mentionate in raportul emis de catre medic.