Ce poti face daca esti victima unui accident rutier in strainatate?

Libera circulatie a persoanelor in spatiul comunitar, atrage cu sine mai multe accidente rutiere cu elemente extreme. Indiferent daca masina vinovata de accident este inmatriculata sau nu in statul in care are loc accidentul sau in orice alt stat din spatiul Economic European sau in UE, Biroul European de Reprezentare s-a angajat sa poarte toate negocierile cu asiguratorul RCA si cu biroul naitonal de pe teritoriul statului in care s-a produs un accident. De asemenea, BAAR obtine despagubiri pentru toate prejudiciile suferite de client intr-o astfel de situatie.

In conformitate cu legislatia in materie, asiguratorul RCA va fi obligat sa numeasca reprezentanti de despagubiri in fiecare tara membra, cu exceptia tarii in care a obtinut autorizatia pentru a practica asigurari de raspundere civila.

Reprezentantul de despagubiri este imputernicit sa instrumenteze toate daunele in numele si in contul asiguratorului RCA si sa reprezinte asiguratorul RCA. In scopul acesta, reprezentantul pentru despagubiri intocmeste un dosar de dauna si ia absolut toate masurile care sunt necesare pentru a solutiona cererile de despagubire pretinse de partea vatamata, pentru toate prejudiciile aduse ca urmare a unui accident si ca urmare a utilizarii masinii.

Sunt mai multe situatii in care se aplica aceste masuri. In cazul in care asigurarea de raspundere civila a fost emisa de asigurator sau de filiala sa in alt stat membru decat cel in care se afla partea prejudiciata. In cazul in care masina provine din alt stat membru decat cel in care se afla prejudiciatul si in care acesta are rezidenta sau sediul. In cazul in care este adus un prejudiciu in alt stat membru decat in cel in care orejudiciatul este rezident sau are sediul.

Numirea unui reprezentant pentru despagubiri nu exclude dreptul partilor prejudiciate de a institui proceduri directe contra persoanelor care au cauzat prejudiciul sau contra asiguratorului.

Limitele minime pentru raspundere acoperite de RCA sunt cele care au fost stabilite cu ajutorul reglementarilor UE. Se va primi echivalentul in lei a sumei de 1220000 de euro, la cursul de schimb din piata valutara, in momentul in care se produce accidentul, comunicat de BNR, pentru prejudiciile materiale produse in accident, indiferent de numarul de persoane care au fost prejudiciate. De asemenea, se poate acorda echivalentul in lei a sumei de 6070000 de euro, la cursul de schimb al pietei valutare, din momentul in care s-a produs accidentul, comunicat de BNR pentru vatamare corporala si decese, inclusiv pentru prejudiciile fara caracter patrimonial, care au fost produse in unul si acelasi accident, indiferent de cat de multe persoane au fost prejudiciate. Prin urmare pentru despagubiri accidente rutiere cu cetateni romani peste hotare primul pas este sa iti angajezi un avocat bun.