Cum poti fi despagubit dupa un accident in Romania?

Conform legii 132/2017, cererile de despagubire sunt documente cu ajutorul carora partea prejudiciata si asiguratul formuleaza spre asigurator sau spre BAAR toate pretentiile lor de despagubire. Prin urmare, in urma acestei cereri se va stabili exact suma pe care pagubitul o va primi.

Cine trebuie sa trimita cererea?

In cazul in care cei care sunt prejudiciati in urma accidentului au ales sa faca decontarea directa in momentul in care contractul RCA a fost facut, atunci acesta este cel care adreseaza asiguratorului personal cererea daca sunt indeplinite toate conditiile unei decontari directe.

In cazul in care decontarea directa nu poate fi aplicata, partea prejudiciata va trebui sa inainteze cererea pentru despagubire unui asigurator RCA venit de la partea vinovata. In cazul in care vinovatul nu are RCA in momentul in care  a avut loc accidentul sau in cazul in care vinovatul nu este identificat sau evenimentul a fost produs in momentul in care a fost suspendat contractul RCA, victima accidentului va trimite cererea spre BAAR.

In cat timp trebuie depusa cererea de despagubire?

Conform legii cu privire la asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudiciile produse tertilor cu ajutorul accientelor de tramvaie si vehicule nu este specificat un termen clar. Este foarte important sa se retina in astfel de situatii, faptul ca va trebui sa se aiba in vedere si termenul de prescriptie care a fost prevazut in Codul Civil, care, in cazul asigurarilor RCA este de 3 ani din momentul in care s-a produs accidentul.

Care este valoarea maxima a despagubirii?

Despagubirile vor fi acordate intr-un cuantul egal cu limita prejudiciului si pana la limita maxima in care asigurarea RCA raspunde. Suma este egala cu cea mai mare valoare cuprinsa intre limita prevazuta de raspundere din legislatie si cea din polita RCA.

In cat timp trebuie sa fie comunicata valoarea maxima a despagubirii?

Asiguratorul are obligatia de a comunica valoarea maxima a despagubirii in mandatul acestuia in maxim 7 zile calendaristice.

Cum se va stabili valoarea repariilor?

Valoarea repariilor este stabilitat tinand cont de sistemele de evaluare specializate sau cu ajutorul documentelor care au fost emise in conditiile legii in care unitatea de reparare a masinii isi utilizeaza propriile valori si preturi. De asemenea, utilizarea in reparatii a pieselor sau ansamblelor contrafacute este considerata infractiune, ceea ce inseamna ca service-ul care repara trebuie sa foloseasca de fiecare data piese conforme.

Tinand cont de toate aceste informatii, in functie de valoarea prejudiciului se  vor selecta si preturile corecte pentru despagubiri. De cele mai multe ori, atunci cand accidentele sunt si cu victime, acestea opteaza si pentru despagubiri personale si nu doar pentru cele cauzate masinii. In cazul in care victima decedeaza, rudele sale au dreptul la despagubire.