Cum se acorda despagubirile pe asigurari auto?

Momentele de dupa un accident rutier sunt foarte neplacute si indiferent de tipul de masini care sunt implicate si de pagubele care se constata la fata locului, este important ca drepturile persoanelor care au suferit prejudicii sa fie pe deplin respectate. Procesul de despagubire depinde in general de acordul dintre parti cu privire la cuantumul total, dar si de vatamarile corporale care au rezultat ca urmare a accientului rutier. Daca repararea daunelor nu se face corect, despagubirile auto se determina usor, cu ajutorul cheltuielilor care vor fi dovedite cu facturi si chitante. Daca este nevoie si de daune fizice conducatorului si altor persoane, este nevoie de un avocat care sa se ocupe de despagubiri asigurari auto.

Care este cadrul legislativ?

Modalitatea prin care o persoana indreptatita poate accesa despagubirile determinate de evaluatori este reglementata foarte clar in legea 132/2017. Aceasta defineste cererea de despagubire ca document cu ajutorul caruia partea prejudiciata sau asiguratorul au posibilitatea de a formula pretentiile pentru despagubire. Aceste documente sunt oferite asiguratorului care a incheiat polita de asigurare pentru raspunderea civila obligatorie sau pentru Biroul Asiguratorilor din Romania.

Ce implica procesul de despagubire?

Drumul de la o intamplare nefericita si pana la rezolvarea ei cat mai usoara nu este chiar usor insa va fi mai rapid daca vei urma pasii necesari. In primul rand va trebui sa notifici asiguratorul cu privire la dauna imediat dupa ce s-a produs, de catre asigurat – va fi necesar sa furnizezi datele de identificare si de contact ale persoanelor care au fost implicate in accident, cauzele si imprejurarile evenimentului si datele de identificare a masinilor implicate.

Avizarea si constatarea daunelor este importanta. Odata ce a fost deschis dosarul de dauna, la unitatea teritoriala a asiguratorilor, se va formula o cerere de despagubire care va fi inaintata aceleiasi entitati. In cazuri foarte speciale, in momentul in care vinovatul nu poate sa fie identificat, va fi necesar sa te adresezi si asociatiei Fondul de protectie a victimelor strazii sau catre Biroul Asiguratorilor din Romania.

Deschiderea unei proceduri cu privire la investigatii este cea de care se poate ocupa avocatul. Aceasta formalitate este in general facuta de asigurator in cazul in care acesta are indicii temeinice legate de producerea evenimentului, pe baza unui raport de expertiza care este realizat de un expert.

Ulterior se va comunica valoarea maxima pe care trebuie sa o aiba despagubirea. Asiguratorul are datorita de a transmite aceste acte si infromatii la cererea partii pagubite in cel mult sapte zile. Partea pagubita are dreptul de a cere inlocuirea temporara a masinii, dar si decontarea cheltuielilor legate de transportul masinilor avariate in urma accidentului. De asemenea, persoanele vatamate au dreptul da daune morale ca urmare a accidentului, daune care vor fi stabilite cu ajutorul avocatului.